Onder constructie

Wij werken momenteel aan een update van de website. Hier zal u reisverslagen en anekdotes van de voorbije inleefreizen kunnen lezen. 

Indien u meer informatie wenst, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen!

Inleefreis van 19/11 t.e.m. 26/11 door de ogen van Ann Deglas

Geniet even mee met deze stukjes uit het dagboek.

“Op weg naar het schelpeneiland had ik ogen tekort. Wat een toestanden. Bedrijvigheid alom. Zoveel mensen die in de weer zijn. Handel, garages, meubelwinkels, metaalnijverheid, enz…Maar alles lijkt mij heel chaotisch. Ik denk dat ik een tweede harde schijf nodig heb om alles op te slaan. Maar ik zag ook mooie projecten zoals aanleg van nieuwe wegen, waterleiding en nieuwe electriciteitspalen. Op de terugweg heb ik even nagedacht. Hebben wij geluk dat we in Belgie geboren zijn en niet in Senegal? Ik weet het zo nog niet want in Senegal zijn heel weinig depressieve mensen, kennen ze het woord burn out niet en komt zelfmoord bijna niet voor.”

Mobirise

Een bezoek aan deze school leerde ons dat de moeders van veel kinderen analfabeet zijn en verlangen naar een bijscholing. In de eerste plaats om te leren lezen en schrijven. Daarnaast is er ook een grote interesse voor een aantal technische opleidingen zoals argicultuur (landbouw) en naaien (couture).
Bij het aankaarten van dit probleem en mogelijke oplossingen aan de schooldirecteur, verwees hij me door naar de lokale vrouwenorganisatie l’Association Macha Allah.

Mobirise

” Nog nooit heb ik in één week zoveel geuren en kleuren gezien. Soms aangenaam, soms onaangenaam zoals gisteren op de visdrogerij, maar nooit zonder emoties.”

Inleefreis van 27/11 t.e.m. 3/12 door de ogen van Els, Petra en Hilde

“En dan is het tijd om naar ‘Keur Tippi’ te gaan waar we verwelkomd worden door de directrice Amsatou en meneer Diouf. We krijgen een rondleiding in de school, de werking wordt uitgelegd, de trajecten die de leerlingen moeten afleggen worden besproken, de toekomstplannen worden voorgesteld. Er is hier al enorm veel werk verzet ! De leerlingen zijn erg trots en dankbaar voor de kansen die ze krijgen dankzij dit project, dat is duidelijk! En als afsluiter kunnen we kennismaken met onze metekindjes!”

Mobirise

“Vandaag bezoeken we de medische post in de quartier. Hier kunnen zieke mensen terecht bij een dokter maar het is ook vooral de plaats waar de vrouwen komen bevallen. Een pasgeboren baby’tje ligt vredig ingebakerd bij de mama, in diezelfde kamer ligt een jonge vrouw met weeën. De bevallingskamer en verzorgingsruimte voor de baby is toch heel wat primitiever dan in onze westerse luxe ziekenhuizen. Best confronterend…”

Mobirise

“Vandaag zijn we uitgenodigd bij Amsatou, de directrice van Keur Tippi, om samen met enkele vrouwen uit de quartier het traditionele gerecht ‘Thieboudienne’ klaar te maken. De ingrediënten van dit gerecht zijn uien, wortelen, kool, zoete aardappel, rijst, tomatensaus en vis. Dat wordt smullen! Wat een verrassing als we daar aankomen : We mogen getuige zijn van een doopfeest. De baby is 5 dagen oud, maar heeft nog geen naam. De imam en de mannen bidden, discussiëren en bepalen de naam van het kindje. De mama is hierbij niet aanwezig en heeft dus geen inbreng. Heel akelig is de rituele slachting van een geit als offer tijdens dit gebeuren… En dan … plots weerklinkt de naam ‘Mustafa’ !!!! Ondertussen gaan wij samen met de Afrikaanse vrouwen aan de slag om het eten klaar te maken…”

Mobirise
Provincie West-Vlaanderen
Kontinenten
4de pijler

AI Website Generator